بسیاری از ما وبسایتهای زیادی را به صورت روزانه دنبال میکنیم. این وبسایتها همگی از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار هستند که ما را به سمت خود جذب میکنند. طراحی وبسایت به اندازه محتوایش برای بازدیدکننده اهمیت دارد. میزان بازدید از یک وبسایت به طراحی آن بستگی دارد اما تمام ماجرا به طراحی ختم نمیشود. از آنجا که وبسایت بخش قابلمشاهده مشاغل است و نقش ویترین را برای کسبوکارهای قرن بیستویکم بازی میکند، باید در نظر داشت که این ویترین به بهترین نحو ممکن طراحی و چیده شود. یک وبسایت با طراحی خوب پیامهای تجاری خود را خیلی روان و بدون هیچ مانعی به بازدیدکنندهاش میرساند. در نظر داشته باشید همانطور که یک وبسایت به کسبوکارتان هویت میبخشد، لوگوی تخصصی نیز تجارتتان را شخصیسازی و متمایز میکند.
اصول طراحی سایت حرفه ای
یادتان باشد در هنگام طراحی وب سایت زیبایی بصری در اولویت دوم شما قرار دارد. اولویت اصلی با قوانین اساسیای است که بیهیچ شکوشبههای باید از آنها پیروی کنید. وبسایت شما شامل سه بخش هدر، بدنه و پاورقی میشود که باید به درستی و با رعایت اصول اولیه طراحی شوند.
با هم نگاهی بیندازیم به چند اصل حیاتی طراحی سایت که میتواند وبسایت شما را به یکی از پربازدیدکنندهترین وبسایتهای ۲۰۲۱ تبدیل کند:
اصل ایجاد یکپارچگی
هنگام طراحی وبسایت حفظ یکپارچگی یکی از اصول حیاتی است. همه چیز از صفحه اصلی تا صفحه آخر باید متقارن به نظر برسد. وجود کوچکترین تغییرات در یک صفحه واحد باعث میشود کاربر احساس کند وارد صفحهٔ جدیدی شده است. یادتان نرود در سراسر وبسایت از ابزارهای طراحی یکسان استفاده کنید؛ قلم، رنگ، سبک طراحی.
نکته: به تمام عناصر طراحی وبسایت پایبند باشید، دچار وسواس نشوید و مرتباً آنها را تغییر ندهید.
ناوبری مناسب وبسایت
یکی از نکات حائز اهمیت دیگری که طراحان باید در هنگام طراحی وبسایت از آن چشمپوشی کنند ناوبری سایت یا پیمایش است. هر چه اطلاعات و محتوای داخل وبسایت و تعداد صفحاتش افزایش پیدا میکند، بیشتر به اهمیت این موضوع پی خواهید برد. ناوبری مسیر حرکت بازدیدکنندگان را در سایت هدایت میکند یعنی از طریق آن لینکهایی را میسازید که صفحات وبسایت را با یکدیگر متصل میکند و بازدیدکننده قادر به حرکت در صفحات وبسایت شما میگردد. ایجاد یک ناوبری مناسب باعث کاهش زمان جستجوی مطلب مورد نظر توسط بازدیدکننده میشود زیرا او را به درستی به مقصد مورد نظرش میرساند.
نکته: ناوبری صحیح مانند فروشنده خوب عمل میکند که در کسری از ثانیه درخواست بازدیدکننده را پاسخ خواهد داد. با دانستن تاثیر سرعت سایت در سئو درمی یابید که با افزایش سرعت سایت، دسترسی به محصولات شما بسیار آسان خواهد بود.
الگوی F در طراحی وبسایت
این روش یکی از روشهای رایج در طراحی هر وبسایت است، تقریباً هر طراح از این روش برای طراحی پیروی میکند. مطالعات نشان میدهد هر زمان کاربران از یک وبسایت بازدید میکنند بهدنبال الگوی F میگردند. الگوی F روش خواندن مطالب در یک وبسایت را بهتصویر میکشد. کاربر ابتدا از بالا به چپ و راست نگاه میکند و در همان جهت خطوط پایینی را دنبال میکند. بازدیدکنندگان بهطور معمول سمت راست را بهکلی نادیده میگیرند و به سمت چپ دقت میکنند. این اصل طراحی که جاگذاری مطالب را به شما نشان می دهد باعث افزایش سرعت بازدید کاربر در وبسایتتان شود. طراح وبسایت در نقش راهنمای یک تازه وارد مسئول خلق جریان طبیعی و روان خواندن یک مطلب است، به بیانی دیگر وقت بازدیدکننده نباید در جستجوی خط در یک مطلب واحد ار بین برود.
نکته: پیروی از الگوی F باعث میشود بازدیدکننده برای ردیابی یک مطلب به هر قسمت از صفحه سرک نکشد و در نهایت کلافه نشود.
ساده طراحی کنید، پیچیدگی همیشه هوشمندانه نیست
مهم نیست که با چه هدفی وبسایت طراحی میکنید، اگر از طراحی ساده استفاده میکنید، بهترین گزینه را انتخاب کردهاید. به خاطر داشته باشید که طراحی پیچیده جذابیت وبسایت را تضمین نمیکند. استفاده از عناصر زیاد باعث حواسپرتی کاربران میشود. هر چه طراحی شما سادهتر و تمیزتر باشد به کاربر اجازهٔ بیشتری برای حرکت، جستجو و کسب اطلاعات وبسایت خواهد کرد و این موضوع کاربر را به وبسایت جذب میکند.
نکته: گاهی اوقات طراحان برای طراحی یک وبسایت جذاب بیش از حد فکر میکنند و در نهایت یک خروجی بسیار پیچیده تحویل مشتری خود میدهند. تعادل در استفاده از رنگها، قلمها و دیگر عناصر زیباییشناختی را از یاد نبرید. سعی کنید تا حد ممکن یک وبسایت ساده طراحی کنید.
سازگاری وبسایت با موبایل
نکته بسیار مهم دیگر که طراح باید هنگام طراحی وبسایت در نظر داشته باشد پاسخگویی است. با توجه به افزایش کاربران گوشیهای همراه مهم است که طراحان وبسایت این کاربران را در اولویت خود قرار دهند. در حال حاضر بیشتر بازدید وبسایتها به کاربرانی اختصاص داده شدهاند که از طریق گوشیهای هوشمند خود وارد این وبسایتها میشوند. همچنین به دلیل اینکه گوشیهای هوشمند نقش قابلتوجهی در بازاریابی شبکههای احتماعی دارند ، باید به این موضوع توجه داشت که تعداد این کاربران بهصورت روزانه افزایش مییابد. در نتیجه اگر وبسایتی طراحی کنید که اندازه متفاوتی نسبت به صفحه نمایش گوشیها داشته باشند و در قاب گوشیهای هوشمند جا نشوند و نیاز به ایجاد تنظیمات دستی داشته باشند، بیشک بازدیدکنندگان شما انگشتشمار میشوند و دیگر وارد سایتتان نمیشوند.
نکته: صفحه نمایش گوشی هوشمند مشخصاً از لپتاپ و یا دسکتاپ بسیار کوچکتر است. این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است، پیش از ورود به هر مرحله این موضوع را در خاطر داشته باشید و سپس کار را شروع کنید.
چگونه یک سایت اصولی و حرفه ای داشته باشیم؟
مواردی که برایتان توضیح داده شد تنها بخشی از مواردی هستند که در طراحی حرفهای سایت تاثیر میگذارند. صنعت طراحی وبسایت با توجه به اینکه با اینترنت ارتباط مستقیم دارد همیشه در حال تغییر و بهروز شدن است. شما هر روز با آخرین روشهای طراحی روبهرو میشوید برای همین به شما توصیه میکنیم برای اینکه طراح حرفهای شوید با آخرین روشهای طراحی آشنا شوید و تا جایی که برایتان امکانپذیر است در کارتان از آنها استفاده کنید. اصول طراحی وبسایت را بهخاطر بسپارید. حتی میتوانید از این قوانین یک چک لیست تهیه کنید و در هنگام طراحی سایت، پس از رعایت نکات آنها را تیک بزنید. برای اینکه در این کار حرفهای شوید نیازی نیست سالها سایت طراحی کنید! دقت و تمرکز در این کار حرف اول را میزنند، از این نکته غافل نشوید.
اصول طراحی صفحه اول سایت
صفحه اول سایت در واقع بازخوردی از خدمات و امکاناتی است که شما ارائه می کند. اگرچه محدودیتی از بابت اینک صفحه اول سایت خودتان را چگونه طراحی می کنید، وجود ندارد؛ اما همچنان پایبندی به یک سری اصول طراحی صفحه اول سایت سایت بسیار حائز اهمیت است. شما باید صفحه اول سایت را به گونه ای طراحی کنید که مخاطبان به راحتی بتوانند به هر جایی که نیاز دارند، دسترسی داشته باشند. از طریق منو از محصولات و خدمات دیدن کنند، نمونه کارهای شما را مشاهده نمایند، با مشتریان محبوب شما آشنا شوند و خلاصه که هدف و محصولات شما را در همان صفحه اول بشناسند. هنگام طراحی صفحه اول سایت حتما به نکات زیر توجه داشته باشید:
- نمایش لوگوی سایت: در صفحه اول سایت باید حتما لوگوی کسب و کار خودتان را به نمایش بگذارید. لوگوی اصلی برند خودتان را در صفحه اول قرار دهید، به گونه ای که مخاطب به راحتی آن را مشاهده کند.
- طراحی صحیح منوی سایت: یک منوی مرتب و ساده می تواند نقش مهمی را در طراحی صفحه اول سایت داشته باشد. منو باید دردسترس باشد تا کاربر به راحتی بتواند آن را پیدا کند. حرکات خلاقانه و ساده بدون گیج و خسته کردن مخاطب در منو در اصول طراحی صفحه اول سایت، توصیه می شود. منوی صفحه اول سایت باید در سایر صفحات نیز وجود داشته باشد.
- عنوان صفحه: عنوان صفحه اول سایت بسیار برای گوگل مهم است. سعی کنید که یک عنوان که نشان دهنده خدمات قابل ارائه است را در نظر بگیرید. عنوان سئوشده، به گوگل نشان می دهد که کسب و کار شما در چه حوزه ای است.
- سئو باکس: یکی از اصول طراحی صفحه اول سایت، در نظر گرفتن سئو باکس است. سئو باکس یک بخش کوتاه حدود 500 کلمه ای در پایین سایت است که نشان می دهد چه خدمات و امکاناتی را به مخاطبین ارائه می کنید.
- جذابیت بصری: به کار بردن خلاقیت و سلیقه برای ایجاد محتوای بصری در صفحه اول سایت بسیار مهم است و باعث کاربرپسند کردن این صفحه خواهد شد. از عکس های جذاب و مناسب در این صفحه استفاده کنید. کیفیت عکس ها بسیار حائز اهمیت اند.
مقدمات طراحی سایت
برای شروع طراحی سایت باید از یک سری پیش نیازها استفاده کنید. یادگیری 4 زبان برنامه نویسی و طراحی سایت، مهم ترین مقدمات طراحی سایت است.
- یادگیری زبان HTML
این زبان یکی از پایه ترین زبان ها برای طراحی سایت است و بزرگ ترین برنامه نویسان وب نیز ابتدا از این زبان استفاده کرده اند. این زبان می تواند برای نشانه گذاری ابر متن استفاده شود. - یادگیری زبان CSS
یادگیری از زبان برای تعیین ویژگی های مختلف متن از جمله فونت، سایز و رنگ مهم است. اگرچه زبان CSS کمی پیچیده تر از HTML است، اما با کمی دقت می توانید آن را به راحتی یاد بگیرید. - یادگیری زبان جاوا اسکریپت
کار کردن با زبان جاوا اسکریپت یکی از مقدمات طراحی سایت است. این زبان، یک زبان همه کاره برای طراحی سایت و نرم افزارهای مختلف در سطح موبایل و کامپیوتر است. - یادگیری زبان PHP
زبان PHP پیشرفته ترین زبان برای طراحی سایت است که بسیاری از سایت های بزرگ دنیا با آن طراحی شده اند. این زبان می تواند به شما برای طراحی سایت جهت رفع نیازهای کاربران کمک کند.
مسیر طراحی سایت
برای طراحی یک وب سایت، اولین قدم یادگیری مسیر است. در مسیر طراحی سایت، استفاده از دستورالعمل کدنویسی کافی نیست. شما باید با گرافیک سایت، نحوه طراحی جلوه بصری و استفاده از زبان های برنامه نویسی آشنایی داشته باشید. در اولین قدم لازم است که گرافیک سایت را بشناسید و به آن مسلط شوید. معمولا یک طراح سایت با کمک افراد متخصص در حوزه گرافیک، گرافیک سایت را طراحی و اجرا می کند. چرا که لازمه طراحی سایت با ظاهر گرافیکی جذاب، کمک گرفتن از کار گروهی است.
پس از آن باید برای کدنویسی وبسایت آمده شوید. کدنویسی، نیاز به زبان برنامه نویسی مناسب دارد که ساده ترین آن HTML می باشد. اگرچه نیازی به یادگیری تمامی زبان های برنامه نویسی سایت نیست، اما بهتر است که زبان های برنامه نویسی CSS، جاوا و PHP را یاد بگیرید تا بتوانید سایتی پاسخگو با تمام نیازهای کاربران بسازید. آشنایی نسبی با الگوریتم های گوگل و بهینه سازی سایت بر اساس آن، نکته مهمی است که باید برای مسیر طراحی سایت به آن توجه داشته باشید.
نکات مهم در طراحی سایت
طراحی وب سایت به صورت اصولی و حرفه ای، نیاز به رعایت یک سری نکات و دستورالعمل ها دارد که در ادامه به نکات مهم در طراحی سایت اشاره می کنیم.
-
دسترسی پذیری
طراحی وب سایت باید به راحتی قابل پیمایش باشد و آیتم های منو باید از هر صفحه قابل دسترسی باشد. بیننده باید همیشه دقیقا بداند که در کجای وب سایت قرار دارد و به راحتی به جایی که دوست دارد باشد دسترسی داشته باشد.
-
طراحی بصری
انسان ها به ویژگی های بصری اهمیت زیادی می دهند. استفاده از گرافیک عالی راه حل مناسبی برای جذاب تر کردن وب سایت است. وب سایت شما فقط چند دقیقه زمان دارد که به یک وب سایت قابل اعتماد و جذاب در ذهن بیننده تبدیل شود. با این حال، مهم است که در استفاده از انیمیشن ها، اسکرول متن و ... زیاده روی نکنید.
-
محتوا
محتوا ستون فقرات وب سایت شما است. محتوا نه تنها نقش مهمی را در قرارگیری وبسایت شما در موتور جستجوگر گوگل ایفا می کند، بلکه دلیلی برای ورود بازدیدکنندگان به وب سایت شما است. متن وب سایت شما باید آموزنده، آسان برای خواندن و مختصر باشد.
-
تعامل
یک سایت موثر و مفید، بازدیدکنندگان را بلافاصله درگیر می کنند. همچنین توجه بازدیدکنندگان در هر صفحه به این موضوع معطوف می شود که باید با شما تماس بگیرند. این همان نرخ «تبدیل» است که باعث تبدیل شدن بازدیدکنندگان به مشتریان بالقوه خواهد شد.
-
دسترسی به اطلاعات
همه بازدیدکنندگان به وب سایت شما علاقه مند نیستند، یا وقت کافی برای مطالعه کل سایت را ندارند. آن ها ممکن است فقط به یک شماره تماس و یا آدرس نیاز داشته باشند. قرار دادن اطلاعات کلیدی در سایت در بخش های قابل دسترس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
-
شهودی
یک سایت عالی آن چه را که بازدیدکننده شما فکر می کند را پیش بینی خواهد کرد و مستقیما نیازهای آن ها را برآورده می کند. اگر یک بازدیدکننده در حال جستجوی یکی از محصولات یا خدمات شما در موتور جستجو است؛ بسیار مهم است که وب سایت شما دارای یک صفحه فرود باشد که مستقیما با آنچه جستجو کرده است در ارتباط باشد؛ نه اینکه آنها را مجبور به فیلتر کردن همه موارد کند.
-
برندسازی
یکی از اصول طراحی سایت، برندسازی است. وب سایت شما باید بازتاب مستقیم از کسب و کار و برندتان باشد. بازدیدکننده باید فورا ارتباط بصری میان لوگو و سایر بخش های سایت را متوجه شود. وب سایتی که این کار را انجام می دهد، نه تنها به خاطره ماندن برند شما کمک می کند، بلکه سطحی از اعتبار و تصویری بهتر از کسب و کار را برای شما ایجاد خواهد کرد.
-
تبدیل
وب سایت شما می تواند مهم ترین تولید کننده مشتری باشد که کسب و کار شما می تواند داشته باشد. بنابراین، باید تاکید اصلی طراحی وب سایت روی جذب مشتریان جدید و در دسترس قرار دادن خدمات اضافی برای مشتریان فعالی برای افزایش آگاهی باشد. ارائه ابزارهای مورد نیاز برای انجام تجارت با شما به روشی آسان و لذت بخش، نرخ تبدیل وب سایت شما را افزایش می دهد و موفقیتی را برای شما به ارمغان می آورد.
برای ساخت سایت به چه چیزهایی نیاز داریم؟
طراحی یک وب سایت با ترکیبی از اجزای مختلف انجام می شود. برای ساخت یک وب سایت نیاز به 4 بخش زیر دارید:
- دامنه
دامنه در واقع نامی است که برای وبسایت خودتان در نظر می گیرید. این دامنه، آدرسی است که کاربران را برای رسیدن به سایت شما هدایت می کند. برای ثبت دامنه و تمدید آن در هر سال نیاز به پرداخت هزینه است. انتخاب نام دامنه کوتاه و ساده که در ذهن بماند، مهم ترین نکته ای است که باید در نظر داشته باشید. - هاست
برای ورود و ذخیره سازی اطلاعات در سایت، نیاز به هاست دارید. هاست مانند رم گوشی و هارد لپ تاپ شما است که امکان ذخیره سازی اطلاعات را به شما می دهد. هاست می تواند باعث ایجاد یک هزینه ثابت ماهیانه و سالیانه شود که بر اساس فضا و کیفیت آن متفاوت است. - قالب
قالب در واقع بخش ظاهری و دکوراسیون وب سایت شما را مشخص می کند. قالب مناسب برای طراحی سایت باید کاربردی و ساده باشد و در عین حال جلوه بصری زیبایی را به همراه داشته باشد. می توان از قالب های آماده و یا با طراحی اختصاصی برای طراحی وب سایت استفاده کرد. - سیستم برای مدیریت سایت
سیستم مدیریت وب سایت، سیستمی است که امکان کنترل و ویرایش اطلاعات وب سایت را به شما می دهد. بدون وجود این سیستم، ایجاد هر ویرایش و تغییری در وب سایت می تواند بسیار هزینه بر و سخت باشد.