سئو داخلی on-page SEO یا on-site SEO همه اقداماتی است که برای بهینهسازی محتواهای درون سایتمان انجام میدهیم تا برای مخاطب کاربردیتر و برای گوگل قابلفهمتر باشند. از بهینه کردن تگ عنوانها در همه مطالب گرفته تا محتوای همه صفحات، لینکهای داخلی، توضیحات متا برای هر صفحه، ساختار صحیح urlها و ... در این بخش از سئو باید بهینه شوند. برای اطلاع از اینکه هر تیم سئو باید متشکل از چه کسانی باشد می توانید به دیگر مقالات سایت پونه مدیا مراجعه کنید.
سئو داخلی On-Page SEO چیست و چرا مهم است؟
هر کاری که ما درون سایتمان برای بهتر دیده شدن آن در گوگل و به دست آوردن ورودی و ترافیک بیشتر میکنیم، زیرمجموعه سئو داخلی است. ما با سئو داخلی کاری میکنیم که مخاطب از سایت ما بهره بیشتری ببرد و موتورهای جستوجو هم آن را بهتر بفهمند. سئو داخلی نتایج بینظیری دارد و به همین دلایل بسیار مهم است که سئو داخلی را در اولویت قرار دهیم. طبق آماری که نشریه searchenginejournal منتشر کرده، 92/4 درصد از کاربرانی که کسب و کاری را در نزدیکی خودشان با موبایلشان جست و جو می کنند، در همان روز به آن سر میزنند. خب اگر سئو داخلی بتواند کاری کند که سایت ما در گوگل بهتر دیده شود و این میزان کاربر به سایت ما هدایت شوند، چرا نباید روی آن سرمایهگذاری کنیم؟
3 فاکتور مؤثر بر سئو داخلی
برای این که در سئو داخلی پیشرفت داشته باشید و سایت را بهبود دهید، باید روی فاکتورهایی که بر آن تأثیر دارند، سرمایهگذاری کنید. بیایید تک تک این فاکتورهای را بررسی کنیم و ببینیم چطور میشود به بهبود سئو داخلی کمک کرد.
فاکتور اول: محتوا
سئو بدون محتوا، مثل یک ماشین اسپورت لوکس، گرانقیمت و زیباست که موتور ندارد. شاید اول کار نظر خیلی ها را جلب کند، اما چه کسی ماشینی را که راه نرود میخرد؟ محتوا اولین فاکتوری است که برای سئو داخلی باید روی آن کار کنید. خب چطور باید روی محتوا کار کرد؟ برای بهینه کردن یا سئو کردن محتوا باید این موارد را بررسی کنید:
- E-A-T
E-A-T از حروف اول سه کلمه expertise (تخصص)، authoritativeness (اقتدار) و trustworthiness (قابل اعتماد) تشکیل شده. این یعنی تمام محتواهای موجود در سایت شما باید این سه ویژگی را داشته باشند. محتوایی که منتشر میکنید باید تخصصی، تأثیرگذار و قابل اعتماد باشد. این سه عامل باعث میشوند که مخاطبان بیشتری سایت شما را مفید ببینند و گوگل هم به تبع آن، مطمئن شود که سایت شما برای مخاطب مفید است و درنتیجه رتبه بهتری به آن بدهد.
- کلمات کلیدی
استفاده از کلمات کلیدی، ابتداییترین کاری است که در نوشتن محتوا باید انجام دهید. کلمات کلیدی همان عبارت هایی هستند که مخاطبان شما، محصول یا خدمت شما را با آن جستوجو میکنند. مثلا اگر من ساکن اصفهان و به دنبال یک نوع آفت کش برای گلدانهایم باشم، در گوگل مینویسم: «آفتکش گیاهان آپارتمانی در اصفهان» حالا اگر شما صاحب یک فروشگاه لوازم کشاورزی در اصفهان باشید اما محتوایی که از این کلمه کلیدی در آن استفاده شده باشد نداشته باشید، با این سرچ به من نشان داده نمیشوید و من از رقیب شما خرید می کنم.
خلاصه مطلب این که شما باید بدانید مخاطبانتان با چه عبارتهایی در اینترنت دنبال شما میگردند و روی همان کلمات مانور دهید (محتوا تولید کنید) تا در سرچ های مخاطبان دیده شوید. - سئو کردن محتوا
تولید محتوایی که هم برای گوگل قابل فهم باشد و هم مخاطب آن را بخواند و بپسندد، واقعاً کار هنری است. برای تولید محتوای سئو شده یا سئو کردن محتواهای قبلی، باید زمان کافی بگذارید و طبق تجربه و آزمون و خطا به تکنینکهای جدیدی برسید. ما هم قبلا در این باره صحبت کردهایم که میتوانید به آن مراجعه کنید.
- زیبایی بصری
در محتواهای خود از جلوههای بصری مثل عکس، ویدئو، اینفوگرافیک و ... استفاده کنید. وجود المانهای بصری در محتوای سایت چند مزیت دارد. اول این که این محتواهای تصویری مخاطب را سر کیف میآورند، دوم محتوای شما را غنیتر میکنند و سوم با ایجاد وقفههای به جا در میان متن، خستگی را از چشم مخاطب دور میکنند.
فاکتور دوم: HTML
HTML کدی است که صفحات سایت شما و محتوای موجود در آن را ساختارمند میکند. این کدها، به مرورگرها میگویند که چه چیزی را در کجا به مخاطب نشان دهد و به موتورهای جستوجو هم میگویند که محتوای صفحات شما درباره چیست.
بیایید ببینیم برای بهینهسازی HTML باید به چه فاکتورهایی دقت کنید:
- تگهای عنوان (Title Tags)
این عنصر، یعنی این قطعه از کد html به خودی خود تأثیر مستقیمی روی جایگاه شما در SERP ندارد اما تگ عنوان وقتی در ارتباط با سایر عناصر سئو داخلی قرار میگیرد، یعنی در یک چرخه کامل، به گوگل کمک میکند که محتوای صفحات شما را درک کند. برای اینکه در این باره بیشتر بدانید، مطلب زیر را مطالعه کنید.
- توضیحات متا (Meta Description)
توضیحات متا هم تأثیری مانند تگهای عنوان دارند. یعنی اگرچه به صورت مستقیم رتبه سایت شما را تحت تأثیر قرار نمیدهند، اما به مخاطب و گوگل نشان میدهند که هر مطلب شما درباره چه چیزی است و درنتیجه در ارتباط با سایر چرخدندههای سئو، باعث بهبود کیفیت سایت شما و درنتیجه بهتر شدن رتبه شما در نتایج جستوجو میشوند.
- بهینه سازی تصاویر
قبلتر گفتیم که داشتن محتوای بصری به سئو سایت شما کمک میکند، اما این المانهای بصری هم مثل هر فاکتور دیگری در سایت شما باید بهینه شوند. برای این که تصاویر را در محتوای خود سئو کنید باید:
-
-
-
- برای همه تصاویر از تگ alt (متن جایگزین) مناسب استفاده کنید.
- فرمت و اندازه فایل مناسب را برای بارگذاری سریع انتخاب کنید.
- به جای این که تصاویر را با اسم هایی مثل IMG_08759، ذخیره کنید، نام فایلها را (بر اساس عنوان متن) سفارشی کنید.
- مطمئن شوید که تصاویر شما برای موبایل مناسب هستند.
-
-
- برچسبگذاری جغرافیایی (Geotagging) برای پروژههای محلی
اگر پروژه سئو شما برای منطقه جغرافیایی خاصی تعریف شده، مثلا سایتی که سئو میکنید، متعلق به پزشکی است که مثلاً در شیراز کار میکند و بیمارانش هم در شیراز هستند، باید از این تگ برای ایجاد تمرکز و دیده شدن در آن منطقه خاص استفاده کنید.
فاکتور سوم: ساختار سایت
ساختار سایت به دو دلیل مهم است: اول اینکه خزندههای گوگل در وب سایتی که به شیوه ای منطقی و استاندارد طراحی شده باشد، به طور موثرتر و بهتری میخزند و دوم اینکه تجربه کاربری در وبسایتهایی با ساختار خوب، غنیتر و بهتر خواهد بود. برای بهینه کردن ساختار سایت به موارد زیر دقت کنید:
- سرعت سایت
سایتی با سرعت لود پایین، به سرعت مخاطب را کلافه میکند. اگر همه چیز را در سئو رعایت کرده اید و باز هم رتبه خوبی در گوگل نمیگیرید، با کمک برخی از ابزارهای بررسی سرعت سایت، این فاکتور را بررسی کنید. در بسیار از موارد همین یک مورد میتواند رتبه شما را پایین بیاورد.
- طراحی ریسپانسیو
با توجه به این که درصد قابل توجهی از مشتریان شما با موبایل در اینترنت میگردند، سایت شما باید در گوشیهای همراه خوانا یا به اصطلاح ریسپانسیو باشد. تست ریسپانسیو بودن سایت به شما کمک میکند تا سایت را از این نظر بررسی و ایرادات احتمالی را بررسی کنید.
- URL
اگرچه url صفحات شما مثل قدیم فاکتور خیلی مهمی در سئو نیستند، اما هنوز تأثیر دارند؛ مخصوصاً در صفحههای جدید این موضوع باعث میشود تا صفحه زودتر ایندکس شود.
- ساختار لینکها
یکی از مهمترین کارهایی که باید در داخل سایت انجام دهید، این است که ببینید ساختار لینکها درست هستند یا نه. آیا هیچ لینکی برای شما ارور 404 تولید نکرده؟ آیا مطالبی ندارید که در آنها مزرعه لینک ساخته باشید؟ اگر در لینکسازی مشکلی وجود دارد، فورا آن را برطرف کنید.
سئو داخلی: فرایندی پیوسته و دائمی
برای این که در سئ داخلی بهتر شوید، لازم است آن را به چشم فرایندی پیوسته ببینید که هر روز باید روی آن کار کنید. بهینه سازی داخلی در خلاصهترین شکلش، استفاده از تمام امکانات موجود برای بررسی سایت از درون خود سایت است؛ پیدا کردن بهترین راه برای ارائه اطلاعات ارزشمند به جستجوگران، و اطمینان از اینکه وب سایت شما در صدر SERP قرار دارد. این فرایند پیوسته را مثل یک تمرین هرروزه در پیش بگیرید تا نقاط ضعف و قوت سایت را پیدا و روی آن کار کنید.
E-A-T و YMYL؛ چطور سئو داخلی را تقویت کنیم؟
الگوریتم E-A-T گوگل میتواند خوانندگان شما را راضی کند تا زمان بیشتری را در سایت بمانند و به این ترتیب، سئو داخلی بهبود یابد. چیزهایی که در ادامه میبینید، تمرینهایی هستند برای استفاده از الگوریتم E-A-T به نفع سئو داخلی.
هیچ وقت در تاریخ محتوانویسی (از روزنامه نگاری سنتی گرفته تا همین امروز که محتوا در همه کسب و کارها تنیده شده) مخاطبان تا این اندازه به قابل اعتماد بودن منابع محتوایی حساس نبوده اند. نگاه کنید و ببیند که اعتبار رسانههایی مثل BBC در این سالها چقدر نسبت به قبل زیر سؤال رفته. حالا دیگر همه کاربران اینترنت به منابع آزاد اطلاعاتی دسترسی دارند و رقابت برای رساندن اطلاعات صحیح به مردم آنقدر زیاد شده که تا زمانی که اعتبار منبع اطلاعاتی شما برای خواننده محرز نشود، کسی به حرفهایتان توجه نمیکند. موتورهای جستوجو هم این را خوب میدانند. گوگل در سال 2019 الگوریتمی را به اسم E-A-T معرفی کرد که مهر تأییدی بود بر این که تخصص (Expertise)، اعتبار (Authoritativeness) و قابل اعتماد بودن (Trustworthiness) رکنهای اصلی برای رتبه گرفتن سایتها در گوگل هستند.
چطور میشود چنین محتوایی نوشت و اصلاً چه محتوایی میتواند با الگوریتم E-A-T هماهنگ باشد؟ یک نوعی از محتوا هست که به آن YMYL میگویند. YMYL از حروف اول Your Money or Your Life تشکیل شده است. یعنی: «زندگی یا پول شما». محتوای YMYL محتوایی است که آنقدر خوب است و آنقدر در مخاطبان شما تأثیر میگذارد که پول یا زندگی شما را زیرورو میکند. محتواهایی که مخاطبان شما دائماً به دنبال هستند و مشکلات اساسی آن ها را حل میکنند، محتواهای YMYL هستند.
الگوریتم E-A-T حول محور قابل اطمینان بودن، ارزش و صداقت محتوا شکل گرفته. صداقت محتوا یعنی چه؟ یعنی آنقدر قابل اطمینان باشید که مخاطب بتواند به راحتی به شما اعتماد کند و از محتوای شما استفاده کند. یادتان نرود که صادقت داشتن در نوشتن محتوا چیزی نیست که بتوان آن را دور زد یا از زیرش در رفت. معیار گوگل برای امتیاز دهی به محتوای شما از نظر الگوریتم E-A-T، مخاطبانی هستند که سایت شما را میبینند؛ انسانهایی که خوب میدانند چه میخواهند و به راحتی میفهمند که محتوای شما برایشان راهگشاست یا نه.
تولید محتوای باکیفیت را در اولویت قرار دهید. باید به این فکر کنید که مخاطبان هدف شما به چه چیزی نیاز دارند و چگونه میتوانید به سؤالهایشان پاسخ دهید. تمام صفحات سایت شما باید مطابق با الگوریتم E-A-T قابل اعتماد، صحیح و تخصصی باشند به طوری که هیچ کاربری بدون گرفتن پاسخ از آن خارج نشود. حالا میتوانیم بفهمیم که تولید محتوای باکیفیت چگونه به سئو داخلی کمک میکند.
حرف زدن درباره محتوای باکیفیت ساده است اما مصداق همان مَثَل «بالای گود نشسته و میگه لنگش کن» است. منظورمان این است که مسئله محتوای باکیفیت از آن چه همه دربارهاش میگویند، سختتر و پیچیدهتر است. به همین دلیل باید بدانید که محتوای باکیفیت چیست و برای دانستن این موضوع چه کسی قابل اطمینان تر از گوگل؟
محتوای باکیفیت چیست؟
گوگل میگوید هر محتوایی که تولید میکنید، باید هدفی داشته باشد و این هدف چیزی جز سود رساندن به کاربران نیست. صفحاتی با محتوای باکیفیت این ویژگیها را دارد:
- سطح بالایی از تخصص، صداقت و قابل اعتماد بودن
- تعداد زیادی محتوای باکیفیت با عنوانهای کاربردی و جذاب
- شامل اطلاعات کافی درباره صاحب سایت و برند
- شهرت مثبت؛ یعنی شهرت به عنوان سایت که مرجعی قابل اعتماد است
راهنمای جامع بهینه سازی تگ عنوان
تگ عنوان یکی از فاکتورهای بسیار مهم سئو داخلی است که برای سئو صفحات و محتوای درون آنها باید بهینه شود. البته بد نیست بدانید که بهینه سازی تگ عنوان به خود تأثیر مستقیمی روی افزایش رتبه شما در گوگل ندارد. اما رعایت آن در کنار رعایت تمام فاکتورهای دیگر سئو داخلی، ارتباط معنایی محتوای شما را با موضوع مورد نظر تقویت میکند. یعنی با این بهینه سازی به گوگل و مخاطب نشان میدهید که محتوای سایت شما با موضوع کاری که میکنید کاملا مرتبط است. در زبان انگلیسی به این موضوع relevancy یا مرتبط بودن میگویند که برای گوگل بسیار تعیین کننده است.
اصلا به جز همه این ها، بهینه سازی عنوان محتوای صفحات سایت، باعث می شود تا مخاطب با احتمال بیشتری روی لینک سایت شما کلیک کند. چرا؟ دلیل واضح است. بهینه سازی تگ عنوان یعنی بگردیم و ببینیم که چه عنوان هایی در سایت هستند که خوب نیستند. مثلا عنوان نامرتبط است جذاب نیست یا مخاطب را برای کلیک کردن تشویق نمی کند. بهینه سازی این تگ ها باعث میشود تا مخاطب شما با دیدن آن مشتاق شود که روی لینک کلیک کند و درنتیجه نرخ کلیک شما افزایش مییابد.
تگ عنوان چیست؟
تگ عنوان یکی از انواع تگهای HTML است که بالای هر صفحه از سایت دیده میشود و در بیشتر مواقع عنوان همان مطلب است یا بسیار با آن مرتبط است و تنها کمی با عنوان اصلی تفاوت دارد. تگ عنوان هر مطلب، اولین سرنخی است که مخاطب از آن صفحه میگیرد و طبیعتاً اولین چیزی است که به مخاطب شما می گوید در آن صفحه بماند یا نه.
تگ عنوان در نتایج جست و جو هم دیده میشود. مثل تصویر زیر:
پس میبینید که تگ عنوان در به دست آوردن ترافیک ارگانیک تأثیر دارد اما یادتان نرود که هیچ فاکتوری در سئو جادو نمیکند و اگر محتوای باکیفیتی نداشته باشید، بهترین و بهینه ترین تگ عنوان هم نمیتواند رتیه خوبی را برای شما ایجاد کند.
مواردی که در بهینه سازی تگ عنوان باید به آن دقت کنید
برای نوشتن تگ عنوان بهینه و اصولی باید به این 8 نکته دقت کنید:
- تگ عنوان برای چه صفحهای نوشته میشود
قبل از اینکه تگ عنوان را انتخاب کنید، به این فکر کنید که این عنوان در کدام قسمت از سایت شما نمایش داده میشود. تگ عنوان بهینه برای صفحه اصلی سایت، با تگ عنوان بهینه برای مطلب یک مقاله در بلاگ سایت کاملاً متفاوت است.
انتخاب تگ عنوان برای سایتهایی که صفحات زیادی دارند، به مراتب چالشبرانگیزتر است. به همین دلیل است که درست کردن نقشه سایت و دانستن این که هر صفحه در کجا قرار دارد مهم است. هرچه از صفحات اصلی و دم دست سایت مثل صفحه اصلی به صفحههای دورتر بروید، یعنی هرچه در سایت عمیقتر پیش بروید، انتخاب تگ عنوان پیچیدهتر میشود و باید شامل جزئیات بیشتری باشد.
باید سیستمی داشته باشید (مثل یک اکسل یا گوگل شیت دقیق) برای اینکه مطمئن شوید تگ عنوان در هیچ دو صفحهای یکسان نیست. تگهای عنوان مشابه در صفحات مختلف تداخل ایجاد میکنند. - قصد مخاطب از خواندن مطلب شما چیست
سایتهایی در گوگل به رتبههای خوب میرسند که بدانند مخاطبانشان دقیقاً به دنبال چه چیزی میگردند. شما باید بدانید که مخاطب وقتی در گوگل دنبال خدمات یا محصولات شما میگردد یا وقتی سوالی که به حوزه کاری شما مرتبط است را میپرسد، دقیقا چه عبارتی را سرچ میکند. اگر تگ عنوان شما مطابق با قصد و نیت مخاطب نوشته شده باشد، احتمال رتبه گرفتن افزایش مییابد. - موقع بهینه کردن تگ عنوان از تحقیق کلمات کلیدی غافل نشوید
تحقیق کلمات کلیدی مهم است چون بهینهسازی تگ عنوان را هدفمند میکند. این تحقیق ذهن شما را به ذهن مخاطب نزدیکتر میکند تا بهترین عنوان را برای جذب مخاطب انتخاب کنید. - از تگ های عنوان منحصر به فرد استفاده کنید
وقتی میخواهید برای صفحهای تگ عنوان بگذارید، به این دقت کنید که رقبا شما این موضوع را با چه تگ عنوانی کار کردهاند. گاهی برای این که در گوگل رتبه بگیرید باید شبیه رقبا نباشید و عنوان را به نحوی تغییر دهید که هم کاملا مخاطب پسند و جذاب باشد و هم با رقبا متفاوت باشد. احتمال رتبه گرفتن با عنوان هایی که رقبا استفاده کرده و با آن رتبه گرفتهاند، کمتر از احتمال رتبه گرفتن با عنوانهای یونیک است. - در مواقع لازم، تگ عنوان را عیناً مثل عنوان اصلی مطلب انتخاب نکنبد
سیستمهای مدیریت محتوا عموما تگ عنوان را به صورت پیشفرض، خودشان میگذارند و آن را همان عنوان اصلی متن (h1) در نظر میگیرند. گاهی لازم است تا تگ عنوان شما با h1 متفاوت باشد. برای مثال تصویر زیر را ببینید:
در این تصوریر می بینید که عنوان اصلی مطلب یا h1 «بهترین رنگ طراحی سایت را چگونه انتخاب کنیم؟» است. با این حال تگ عنوان این مطلب با h1 متفاوت است. همانطور که در تصویر بعدی میبینید، تگ عنوان این مطلب متفاوت است.
- تگ عنوان مخاطب را به کلیک کردن تشویق کند
تگ عنوان شما در SERP نشان داده میشود. بنابراین باید آن را طوری انتخاب کنید که حکم یک Call To Action قوی را داشته باشد و مخاطب را ترغیب کند که روی لینک شما کلینک کند. به این ترتیب اگر حتی در نتایج جست و جو در رتبه اول هم نباشید، آنقدر جذاب هستید که مخاطب شما را انتخاب کند. - سخت نگیرید
فراموش نکنید که اگر زیاد سخت بگیرید و درگیر انتخاب تگ ها عنوان پیچیده شوید، شاید نتیجه برعکس بگیرید. کار را ساده بگیرید و به این فکر کنید که مخاطب شما دوست دارد چه چیزی بخواند. - تمرکز محتوا را روی تگ عنوان بگذارید
در تمام متن خود به طور معقول و منطقی از عبارتی که در تگ عنوان گذاشتهاید استفاده کنید. مراقب باشید محتوا ماشینی و مصنوعی به نظر نرسد اما تمرکز محتوا را هم روی تگ عنوان بگذارید.
چگونه توضیحات متا خوبی بنویسیم
نوشتن توضیحات متا برای سئو داخلی بسیار مهم است. در مطلب زیر بهترین روش نوشتن و بهینه سازی توضیحات متا را توضیح دادهایم: