با گسترس دنیای مجازی، کسب و کارها به دنبال یافتن جایگاهی در دنیای وب هستند تا از این طریق بتوانند کسب و کار خود را رونق دهند. با روی کار آمدن اینترنت کسب و کارهای سنتی نیازمند راه کارهای جدید معرفی و فروش کالای خود هستند. آنها نمی توانند تنها حضور فیزیکی داشته باشند بلکه باید خود را با نیازهای دنیا مدرن و پیشرفته جدید وفق داده و کسب و کار خود را به سرعت به دیگران معرفی کنند تا بتوانند به سودآوری بیشتر دست یابند. با پیشرفت فناوری و تکنولوژی این کار از طریق اینترنت صورت می گیرد، از سفارش غذا و پرداخت بیمه گرفته تا کرایه تاکسی و خرید انواع و اقسام محصولات تجاری و فناوری. بر اساس آمارها بیشترین سایت های بازدید شده فروشگاه های آنلاین بود اند. اگر شما نیز قصد ساختن یک فروشگاه آنلاین دارید بدانید به سیستمی نیاز دارید که آن فروشگاه را برای شما مدیریت کند. سیستمی که بتوانید با آن محصولات را وارد کنید، موجودی انبار را مشخص کنید، سفارش بگیرید و در یک کلام همه چیز را به یکدیگر متصل کنید. اینجاست که مفهوم فروشگاه ساز اینترنتی مطرح می شود. فروشگاه ساز اینترنتی در واقع ابزاری است که فروش اینترنتی محصولات و خدمات از طریق وب را برای صاحبان کسب و کار فراهم می کند.
در این مقاله میخواهیم در ارتباط با فروشگاه سازهای حرفه ای صحبت کنیم. امروز میخواهیم ببینیم که فروشگاه اینترنتی و فروشگاه ساز اینترنتی چیست، انواع برتر فروشگاه سازها کدامندو بر چه معیارهایی بهترین فروشگاه ساز را برای کسب و کارمان انتخاب کنیم.
فروشگاه اینترنتی چیست ؟
فروشگاه اینترنتی وب سایتی است که در فضای مجازی راه اندازی و مدیریت می شود و به معرفی و فروش کالا و خدمات مورد نیاز مشتریان می پردازد. مشتریان از این طریق می توانند بدون داشتن حضور فیزیکی در فروشگاه کالاهای مورد نیاز خود را سفارش داده و حتی با پرداخت هزینه به صورت آنلاین کالای خود را سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرند یا محصولات مجازی خود را از این فروشگاه اینترنتی دانلود کنند.
انواع فروشگاه های اینترنتی
فروشگاه های اینترنتی از نظر نوع محصول و خدمات به دو دسته فروشگاه های اینترنتی محصولات فیزیکی یا محصولات دیجیتال یا دانلودی تقسیم می شوند.
فروشگاه های محصولات فیزیکی فروشگاه هایی هستند که محصولات و کالاهای فیزیکی و قابل لمس مانند گوشی موبایل، لپ تاپ، مواد غذایی، لباس و پوشاک، لوازم بهداشتی و آرایشی و ... به فروش می رسانند.
فروشگاه های اینترنتی فروش محصولات دیجیتال یا محصولات دانلودی به فروشگاه های اینترنتی گفته می شود که محصولات و خدمات دانلودی و دیجیتال مثل عکس، فیلم آموزشی، پی دی اف PDF ، نرم افزار یا هر گونه فایل دانلودی که بتوان آن را از سایت دانلود کرد تولید و به فروش می رسانند .
چرا به فروشگاه ساز اینترنتی نیاز دایم؟
آسان ترین راه ایجاد فروشگاه اینترنتی استفاده از فروشگاه ساز ایتنرنتی است. آنها می توانند به راحتی یک فروشگاه آنلاین برای کسب و کار شما طراحی و راه اندازی کنند. فروشگاه ساز یک نرمافزار با قابلیتهای فروشگاهی است که بر روی بستر وب پیاده شده و برای فروشندگان و تولیدکنندگان این امکان را مهیا میسازد که کالاها و خدمات خود را به صورت مستقیم برروی شبکه جهانی اینترنت عرضه کنند تا مردم بتوانند با اتصال به نام دامنه فروشگاه، اطلاعات کامل کالاها و خدمات را مشاهده کرده و آنها را به صورت آنلاین سفارش داده و به صورت اینترنتی اقدام به خرید کنند.
راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی کار سخت و پیچیده ای نیست، امروزه حتی به صورت رایگان نیز می توانید یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی نمایید! اما طراحی فروشگاه اینترنتی حرفه ای و اصولی که موفقیت را به دنبال داشته باشد کار آسانی نیست. در ادامه مطلب با ما همراه باشید ...
مزایای فروشگاه اینترنتی چیست ؟
داشتن یک فروشگاه آنلاین مزیت هایی به همراه دارد که در زیر به آنها اشاه می شود:
1- صرفه جویی در زمان و هزینه و مکان
2- مبادلات سریع تر و ارزان تر
3- کاهش هزینه جستجوی مصرف کننده
4- سودآوری بیشتر
5- دسترسی 24 ساعته
6- اشتغال زایی و کار آفرینی
7- مقایسه قیمت ها
8- رفع نیازهای ارتباطی و اطلاعاتی مشتری
فروشگاهسازهای اینترنتی
فروشگاه سازها در مجموع به دو دسته کلی تقسیم می شوند. برخی از این فروشگاه ها به صورت کد باز یا اپن سورس (Open source) هستند و برخی دیگر به صورت اشتراکی و یا (SaaS) Software as a Service می باشند.
-
فروشگاه سازهای اینترنتی متن باز یا آپن سورس) (Open Source
به نرم افزارهایی گفته می شود که به صورت رایگان در اختیار همگان قرار دارد و به راحتی قابل ویرایش بوده و با تغییر در این کدها می توانید تغییرات دلخواه را در شکل و ظاهر و یا باطن یک سایت به وجود آورد آورید. البته برای این کار نیاز به کدنویسی ندارید. کدنویسی زمانی لازم می شود که بخواهید برای یک کسب و کار بزرگ سیستم تان را توسعه داده و تغییرات اساسی ایجاد نمایید.
-
فروشگاه سازهای اینترنتی اشتراکی (SAAS)
کلمۀ SAASمخفف Software As A Service است که به معنی سرویس اشتراکی یا اجاره نرمافزار می باشد. سیستمهای SAAS امکانات سیستمهای متن باز را دارند، اما تفاوت آنها در این است که نمی توان به کدهای آن دسترسی داشت و باید از شرکت ارائه دهنده به صورت اشتراک سالیانه و یا ماهانه یا به صورت بسته محصول خریداری کرد. با این همه هزینه های جانبی خرید قالب و افزونه که در اپن سورس ها وجود دارد را ندارند. علاوه بر این کار با آنها ساده تر از سیستم های اپن سورس است.
به این نکته توجه داشته باشید که با دریافت یک سیستم فروشگاهساز اشتراکی، شما همیشه خیالتان راحت است که یک تیم پشتیبانی وجود دارد که به سوالات و مشکلات شما پاسخ خواهد داد.
از جمله فروشگاهسازهای معروف و پرکاربرد به قرار زبر هستد:
- فروشگاهساز ووکامرس
این فروشگاهساز یک افزونه برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس است. با داشتن این افزونه یک فروشگاه اینترنتی مجهز با کلی امکانات فروش هم برای محصولات فیزیکی و هم محصولات مجازی در اختیار دارید. افزونه قدرتمند فروشگاه ساز ووکامرس یکی از بهترین فروشگاه ساز های جهان است که بیش از ۳۰ درصدفروشگاه های اینترنتی با این افزونه قدرتمند فعالیت می کنند.
برخی از امکانات فروشگاه ساز ووکامرس:
- سازگاری با سایر افزونه های وردپرسی
- بروز رسانی های منظم
- دارای قالب های فراوان فروشگاهی
- واکنش گرا
- اتصال به درگاه های خارجی و داخلی
- دارای افزونه های متعدد جهت تکمیل فروشگاه اینترنتی
- ایجاد برگه های متفاوت و مجزا در وردپرس
- فروشگاهساز جوملا
دقیقاً عین ووکامرس، این فروشگاهساز نیز بر روی سیستم مدیریت محتوای جوملا سوار میشود و قابلیت فروشگاهی را به آن اضافه مینماید.
برخی از امکانات فروشگاه ساز جوملا :
- پشتیبانی چند زبانه
- واحدهای پولی مختلف
- کاتالوگ متنوع
- مناسب بودن برای فروش فایل های دیجیتال
- فروشگاهساز پرستاشاپ
پرستاشاپ از محبوب ترین فروشگاه سازهاست که کار با آن بسیار راحت بوده اما برای اینکه از تمام قابلیت های آن بتوانید استفاده کنید باید از برنامه نویسان حرفه ای کمک بگیرید و یا افزونه خاصی را خریداری کنید.
برخی از امکانات فروشگاه ساز پرستاشاپ:
- فروشگاه مدرن
- مدیریت و دسترسی آسان
- وجود کاتالوگ های بی نهایت
- سبد خرید هوشمند
- مدیریت حرفه ای سفارش
- فروشگاهساز اپن کارت
فروشگاه ساز اپن کارت یکی از قدیمی ترین و در عین حال حرفه ای ترین فروشگاه سازهای ایرانی است که به دلیل داشتن سئوی بسیار قوی از شهرت زیادی برخوردار است.
برخی از امکانات فروشگاه ساز اپن کارت:
- امنیت بالا
- سئو قوی
- سازگاری با درگاه های بانکی
- چند فروشگاه بودن
- امکان ورود مهمان
- فروشگاهساز مجنتو
سیستم مدیریت محتوای آنلاین Magento یک فروشگاه ساز تقریبا رایگان است که برای کسب و کارهای تجارت الکترونیک مناسب بوده و کار با آن بسیار ساده می باشد. بسیاری از فروشگاهای آنلاین از این سیستم راضی بوده اند و در ایران نیز مورد استقبال فراوانی قرار گرفته است. این فروشگاه ساز دارای زبان فارسی نیز می باشد.
برخی از امکانات فروشگاه ساز مجنتو:
- جذاب و کاربر پسند
- دارای بخش حسابداری فروشگاه
- پشتیبانی از زبان فارسی
- سیستم مدیریتی چند فروشگاه
- انعطاف پذیری بالا
- فروشگاهساز شاپیفای
شاپیفای (Shopify) یکی از معروفترین و پرطرفدارترین فروشگاهسازهای اشتراکی است که توسط یک شرکت کانادایی ارائه میشود. بیش از 6000 فروشگاه آنلاین در سراسر دنیا از سیستم فروشگاهساز شاپیفای استفاده میکنند. شاپیفای یک فروشگاهساز مناسب برای کسب و کارهای آنلاین نوپا و خردهفروشیها است، اما هزینۀ استفاده از آن کمی زیاد است و برای استفاده از آن باید اشتراک ماهانه خریداری کنید.
برخی از امکانات فروشگاه ساز شاپیفای:
- سئوی بسیار عالی و ایندکس سریع صفحات
- بسیار حرفه ای
- قابلیت توسعه پذیری بالا
- پنل مدیریت جدید
- فروشگاه تلگرامی
- قالب های متنوع
کدام فروشگاه ساز اینترنتی را انتخاب کنم؟
در این مقاله سعی کردیم به معرفی انواع سیستم های سورس اپن و اشتراکی بپردازیم و مزایای هر یک را عنوان کنیم. حال این بستگی به شما دارد که با توجه به نیاز خود یکی را انتخاب کنید. برای انتخاب یک سیستم مناسب، شما حتماً باید بدانید که دقیقاً به دنبال چه چیزی هستید. یعنی پاسخی برای این سوالات داشته باشید:
- چه مقدار بودجه دارید؟
- آیا میتوانید وقت و انرژی پای سایت خود بگذارید؟
- آیا قصد دارید از بهترین شرکت طراحی سایت کمک بگیرید؟
- قرار است چه تعداد محصولی در فروشگاه خود داشته باشید؟
- چه امکاناتی در فروشگاهساز خود مد نظرتان است؟
حالا که نگاهی به نیازها و خواستههای شما از فروشگاه اینترنتیتان داشتیم، بگذارید به معیارهای کلی برای انتخاب یک فروشگاه ساز اینترنتی نگاهی بیندازیم.
معیارهای انتخاب فروشگاه ساز اینترنتی
- امکانات پایه
اولین قدم هنگام انتخاب یک فروشگاه ساز، ارزیابی امکانات کلی آن است. با مقایسه امکانات پایه چند فروشگاه ساز میتوانید متوجه شوید که کدام یک برای شما بهتر است؟ این امکانات میتواند تعداد محصولات، قابلیت اعمال تخفیف، اسلاید شو، بنر، وبلاگ، هاست، دامنه و ... باشد. اما در کل امکاناتی که یک فروشگاهساز آنلاین حرفهای حتماً باید داشته باشد عبارتند از:
- امکان اعمال کوپن تخفیف
- امکان ایجاد ایمیل اختصاصی
- ارائه آمار دقیق
- قابلیت اتصال به سامانه ارسال پیامک
- قابلیت اتصال به سامانه ارسال ایمیل.
- دستهبندی محصولات.
- امکان درج نظر برای محصولات
- تعریف نوع محصول
هر فروشگاهی تنها به فروش محصولات فیزیکی نمی پردازد. شاید شما در نظر دارید محصولات غیر فیزیکی ویا به عبارتی محصولات و کالاهای دیجیتال مانند ویدئو یا پی دی اف بفروشید. باید در نظر داشته باشید فروشگاه ساز شما قابلیت معرفی و فروش این گونه محصولات را داشته باشد.
- قالبها
قالب یا همان پوستۀ سایت نقش مهمی در نگه داشتن کاربران در سایت دارد. اگر قالبی که روی سایت یا فروشگاه اعمال میکنیم خیلی سنگین باشد یا جذابیتهای بصری نداشته باشد کاربران خیلی زود صفحه را میبندند یا ممکن است اصلاً از خرید هم منصرف شود. پس فروشگاه ساز اینترنتی را انتخاب کنید که از لحاظ تنوع قالب ها یا حتی طراحی قالب اختصاصی مشکلی نداشته باشد.
- عملکرد
هیچکس دوست ندارد منتظر بماند. نه خریدار شما دوست دارد منتظر بارگزاری کامل فروشگاه بماند، نه خود شما دوست دارید منتظر بالا آمدن صفحه مدیریت فروشگاه خود باشید. اشکالات یک سیستم را هم که دیگر جای بحثی نمیگذارد. دقیقاً برای همین است که عملکرد یک سیستم فروشگاهساز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
- آسانی استفاده
یک فروشگاهساز خوب باید ساده باشد و به راحتی بتوانید کار کردن با آن را یاد بگیرید. همهچیز باید در دسترس شما باشد و مدیریت به راحتترین شکل، ممکن باشد. اگر فردی مبتدی هستید و در زمینه طراحی سایت مهارتی ندارید پس به سراغ فروشگاه سازهای پیچیده و زمان بر نروید. پس هنگام انتخاب فروشگاه ساز این نکته را در نظر بگیرید که آیا این فروشگاه ساز از رابط کاربری ساده و طرز استفاده آسانی برخوردار است یا نه؟
- سئو و بهینهسازی
امروزه همه با کلیک کردن و جستجو در گوگل به دنبال کالاهای مورد نیاز خود می گردند . پس اگر قرار باشد شما یک فروشگاه اینترنتی موفق داشته باشید، باید در گوگل حضوری پر رنگ داشته باشید. این یعنی زمانی که کاربران عبارتهای مرتبط با فروشگاه شما را جستجو کردند، شانس این را داشته باشند که فروشگاه فوقالعاده شما را پیدا کنند. اما برای اینکه بتوانید در گوگل رشد کنید، حتماً فروشگاهساز شما باید ویژگیها و امکاناتی را داشته باشد. پس هنگام انتخاب فروشگاه ساز حتماً باید توجه کنیم که فروشگاه ساز مدنظرمان از اصول و ابزارهای سئو پشتیبانی کند.
- مدیریت محتوا
بنا به یک گفته قدیمی محتوا پادشاه است. داشتن محتوای خوب باعث می شود گوگل شما را ترجیح دهد. داشتن محتوای خوب باعث می شود مخاطب جذب شما شده و تصمیم بگیرد از شما خریداری کند. داشتن محتوای خوب اولین کاری است که با راه اندازی و کسب درآمد فروشگاه اینترنتی باید انجام دهید. پس سیستم مدیریت محتوا یا همان وبلاگ نویسی را جدی بگیرید و از فروشگاهسازهایی استفاده کنید که این قابلیت (قابلیت وبلاگ نویسی) را دارند.
- مقیاسپذیری
مقیاس پذیری یک مسئله بسیار حیاتی در هنگام انتخاب فروشگاه ساز اینترنتی است. مقیاس پذیری یعنی اینکه آیا فروشگاه ساز شما قابلیت گسترش یافتن و بزرگ تر شدن را دارد. آیا با افزایش تعداد محصولات فروشگاه ساز با مشکل مواجه نخواهد شد و می تواند از این امر پشتیبانی کند یا مجبورید همه چیز را از اول شروع کرده و به سراغ فروشگاه ساز دیگری بروید.
- قیمت
بدترین فاکتوری که می توانید برای انتخاب فروشگاه ساز در نظر بگیرید مقایسه قیمت هااست. اگر این کار را انجام دهید خیلی زود یک راهکار رایگان و منجر به شکست را پیدا خواهید کرد. بهتر است وقت خودتان را با انتخاب راهکارهای اشتباه تلف نکنید و یکفروشگاه ساز حرفه ایکه دارای فاکتورهای ذکر شده با قیمت متناسب و معقول می باشد را برای راه اندازی فروشگاه اینترنتیخود برگزینید.
- افزونهها و توسعهپذیری
اگر زمانی برسد که بخواهید یک ویژگی یا بخش جدیدی را به فروشگاه اینترنتی خود وارد کنید نیازمند توسعه فروشگاه آنلاین خود هستید. در اینجا دو راه دارید. یا از برنامه نویس کمک بگیرید و یا از افزونه استفاده کنید .مثلاً شما میتوانید با اضافه کردن یک افزونه یا پلاگین به فروشگاهتان قابلیت تخفیف پلکانی اضافه کنید (به این صورت که مثلاً وقتی قیمت کالای موجود در سبد خرید مشتری به 100 هزار تومان رسید، 20 درصد تخفیف به قیمت کل سبد خرید اعمال کنید). پس هنگام انتخاب فروشگاه ساز تعداد افزونهها و قیمت آنها را هم بررسی کنید.
- پشتیبانی
یکی از مهم ترین معیارهای یک فروشگاه ساز خوب قابلیت پشتیبانی آن است. همیشه موانع و مشکلاتی پیش خواهد آمد به خصوص برای کسانی که تازه وارد هستند و می خواهند کسب و کار آنلاین راه انداری کنند. در این مواقع یک پشتیبانی خوب و قوی میتواند شما را راهنمایی کند و یا مشکلات احتمالی را از پیش رویتان بر دارد. پس حتماً در مورد پشتیبانی فروشگاه سازی که انتخاب میکنید از دیگران پرس و جو کنید و آن را ارزیابی کنید.
- انتقال پذیری
در نهایت ممکن است با رعایت اصول بالا باز فروشگاه ساز اینترنتی مناسب کار شما نباشد. حال سوالی که پیش می آید این است که آیا پس از راه اندازی فروشگاه آنلاین امکان انتقال از یک فروشگاه ساز اینترنتی به فروشگاه ساز اینترنتی دیگر وجود دارد؟ حتما این مورد را در هنگام انتخاب یک فروشگاه ساز خوب در نظر داشته باشید.
پس از اینکه فروشگاه خود را راه اندازی کردید نمی توانید آن را به حال خود رها کنید . در این میان به توصیه های زیر عمل کنید:
۱ – برنامه ریزی دقیق و منظم برای وارد کردن محصولات و تبلیغ نویسی
۲ – محصولات را به صورت برنامه ریزی شده در فروشگاه تان وارد کنید.
۳ – توضیحات کامل و جامعی برای محصولات تان بنویسید.
۴ – از کپی کردن محتوای سایت های دیگر خودداری کنید.
۵ – تبلیغ نویسی محصولات تان را به صورت حرفه ای انجام دهید.
نتیجه گیری
در مقاله ی امروز سعی کردیم بهترین سیستم های فروشگاهی را از بین تعداد زیادی از فروشگاه سازها انتخاب کنیم و در مورد خصوصیات آن ها توضیحاتی مختصر ارائه دهیم تا شما به عنوان فردی که می خواهید تجارتی را راه اندازی کنید راحت تر بتوانید انتخاب کنید و تصمیم بگیرید. در واقع قصد ما کمک به شما برای برداشتن قدم درست در ابتدای مسیر بود. توصیه می کنم خودتان راه اندازی وب سایت و فروشگاه اینترنتی را یاد بگیرید تا دیگر نیاز نباشد هزینه های بسیار بالایی را برای راه اندازی وب سایت و فروشگاه اینترنتی پرداخت کنید و یادتان باشد فروشگاه اینترنتی تان را به صورت منظم و برنامه ریزی شده آپدیت کنید تا نتایج خیلی خوبی در گوگل و موتور های جستجو بگیرید. برای موفق شدن فروشگاه اینترنتی و کسب و کار اینترنتی تان زمان بگذارید و برنامه ریز داشته باشید و قبل از آن باید اهداف تان به صورت مکتوب و مشخص باشد.