دامنه (Domain) که در فرهنگ فارسی با تلفظ دامین بکار برده میشود در لغت به معنی «گستره» میباشد و در اینترنت به نامی اختصاصی گفته میشود که هر وبسایت برای تمایز و قابل دسترسی بودن نسبت به سایر وبسایتها به خود میگیرد.
دامنه ها میتوانند تحت نظر یک موسسه ثبت شوند در عین حال توسط ثبت کنندگان گوناگونی ثبت شود. این ثبت کنندگان به عنوان نماینده ی موسسه و همچنین وکیل مالک دامنه اقدام به ثبت دامنه به نام مالک آن می کنند.
دامنه مانند آدرس یک خانه می باشد همانطور که شما برای پیدا کردن یک خانه آدرس آنرا جست و جو میکنید برای پیدا کردن یک سایت نیز لازم است تا آدرس آنرا در اینترنت جست و جو کنید. این بدان معناست که آدرس محل زندگی شما و همچنین آدرس سایت شما اطلاعاتی را به شخص دنبال کننده شما قبل از رویایی با شما میدهد که باعث تشکیل تصویر کلی از شما در ذهن او میشود. مانند اینکه شما در محل گران قیمتی در شهر ساکن هستید و یا اینکه به دلیل سکونت در مجتمعی معروف بیانگر سطح کاری بالای شما باشد این در حالی است که چنانچه شخص برای پیدا کردن آدرس شما دچار سر در گمی شود تصویر بدی از شما در ذهن بر جای خواهد ماند و در موارد خیلی بد نیز ممکن است قید دنبال کردن شما را بزند. هر سایت میتواند با تعداد دامنه های نامحدودی در اینترنت قابل دسترسی باشد که بهتر است ابتدا به مختصری از اجزا و خصوصیات آدرس یک وب سایت اینترنتی اشاره کنیم تا شما دید بازتری نسبت به دامنه، انواع آن و چگونگی ثبت و تنظیم آن داشته باشید.
دامنه
انتخاب و خرید دامنه مناسب، جزء اولین مراحل راه اندازی سایت است.ولی قبل از آن باید بدانید که دامنه Domain چیست و چگونه کار میکند. در واقع سرورهایی که شرکت های میزبانی وب از آنها برای نگه داری سایت های شما استفاده میکنند دارای آی پی هستند که به صورت ۱۲۳.۱۲۳.۱۲۳.۱۲۳ نمایش داده میشود و هر دستگاهی که به اینترنت متصل میشود باید یک آی پی داشته باشد و از طریق آن آی پی میتوان دستگاه های مختلف متصل به اینترنت را شناخت.
هر سایتی برای خود آی پی مخصوصی دارد. تصور کنید با وجود میلیونها سایت اینترنتی مجبور بودید تمام این اعداد را به خاطر بسپارید که عملا غیر ممکن بود.برای رفع این مشکل دامنه بوجود آمد. در واقع یک دامنه آن اعداد سخت را به یک مقدار قابل حفظ کردن و ساده برای تمامی کاربران تبدیل میکند. هنگامی که شما دامنه را در مرورگر وارد میکنید به صورت خودکار آی پی آن شناسایی میشود و در نهایت سایت مقصد برای شما نمایش داده میشود.
پسوندهای پراستفاده دامنه
تعدادی از پسوندهای پر استفاده دامنه یا TLD ها ( top-level domains ) عبارت اند از:
Com
Com مخفف کلمه Commercial به معنای تجاری می باشد که عمدتا برای اموری مانند خرید و فروش، معرفی محصولات و خدمات مورد استفاده قرار می گیرد.
Net
Net مخفف Network می باشد که مورد استفاده سایت هایی است که هدف آن ها اطلاع رسانی و یا خدمات اینترنتی می باشد.
Org
Org مخفف Non-Profit Organizations می باشد که این دامنه توسط مؤسسات و سازمانهای غیر انتفاعی که هدف آن ها فعالیت های غیر تجاری و گاها تجاری می باشد مورد استفاده قرار می گیرند.
Ir
این دامنه، دامنه ملی کشور ایران است.
Biz
دامنه biz مورد استفاده سایت های شغلی-تجاری بویژه خدمات مربوط به تجارت الکترونیک می باشد.
info
info مخفف Information می باشد که برای سایت های که هدف آن ها اطلاع رسانی است کاربرد دارند.
نتیجه گیری
به طور کلی هر دامنه به یک آی پی متصل شده است که با وارد کردن آن دامنه به صورت خودکار سایتی که دامنه به آن متصل است نمایش داده میشود.
دامنه نام منحصر بفردی است که برای شناسایی سايت اینترنتی مورد استفاده قرار میگیرد و از يک يا چند قسمت تشکيل شده است که با نقطه (دات) از هم جدا شدهاند.
قسمت اول ماهیت آدرس 'www' قسمت دوم نام دامنه (Domain Name) به قسمت سوم پسوند می باشد. نام دامنه همان نام سايت است (مانند poonehmedia) و پسوند دامنه شما بيانگر نوع سايت شما خواهد بود (مانند com). رایج ترین دامنه، دامنه com می باشد که خرید دامنه com اصولا انجام می شود.